Suosituimmat avainsanat
Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Moikka!
Kuukautisten alkamiseen liittyvät asiat nolostuttavat monia, mikä on harmi, sillä kuukautisten alkaminen on oikeasti aika makea juttu! Se tarkoittaa, että sinä kasvat ja kehityt juuri niin kuin kuuluukin ❤ Joissain perheissä kuukautisten alkua jopa juhlitaankin ja kuukautiset ovat yhtä luonnollinen kasvun merkki kuin vaikka kainalokarvojen tai viiksien kasvu. Kuukautisista on kuitenkin puhuttu avoimemmin vasta viime vuosina ja siksi niistä puhuminen voi vielä jännittää.
Noin puolella suomalaisista on kuitenkin kuukautiset. Vaikka se voikin tuntua hassulta, niin myös äitisi on ollut aikanaan aivan samassa tilanteessa kuin sinä ja todennäköisesti häntäkin on jännittänyt kertoa asiasta. Menkoista on helpointa puhua ennakkoon, sillä silloin niiden alettua, ei kertomisesta tule lisäjännitystä. Menkoista voi aloittaa puhumaan esimerkiksi kysymällä missä äidilläsi on kotona siteitä, jotta löydät ne, kun menkkasi alkavat. Äitisi ymmärtää varmasti miten jännittävästä asiasta on kyse ja asia voi jännittää häntäkin – onhan menkat merkki siitä, että sinä kasvat ja se on vanhemmalle usein jännittävää.
Voi myös olla, että äitisi ei ota asiaa puheeksi koska hän haluaa, että saat ottaa sen esiin sinulle sopivassa kohdassa. Jos ääneen puhuminen jännittää liikaa, voit laittaa myös koulupäivän aikana äidillesi viestin, jossa kysyt voitteko jutella koulun jälkeen menkoista, jotta tiedät mitä tehdä kun ne alkavat. Uskallan luvata sinulle, että kertominen kirpaisee hetken mutta helpottaa kun olet saanut asian sanottua. Samalla se helpottaa myös tilannetta, kun menkat sitten alkavat, koska silloin tiedät jo miten toimia.
Tsemppiä sinulle! Jos menkat mietityttävät sinua muutenkin, suosittelen tutustumaan muihin kysymyksiin ja vastauksiin, joita Fressiksessä on menkkoihin liittyen. Jos kaipaat lisää keskustelutukea, voit ottaa nimettömänä yhteyttä esimerkiksi Nuortennettiin. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen ❤
Moi nimimerkki random!
Oman kehityksen eteneminen voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta ja monia muita pohdintoja, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä.
Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi kuvauksen perusteella syytä huoleen ei ole. Kuukautiset alkavat yleensä 10–16 -vuoden iässä ja noin kahden vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Kavereihin vertailemalla ei voi päätellä omaa kuukautisten alkamisajankohtaa, koska murrosikä etenee jokaisella omaan yksilölliseen tahtiinsa.
Lääkärikäyntiä suositellaan, mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet vielä 16. ikävuoteen mennessä. Tässä mielessä sinulla on vielä hyvin aikaa odotella kuukautisten alkua. Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat ennen kaikkea perintötekijät mutta myös esimerkiksi ravitsemus, liikunnan määrä, stressin määrä ja terveydentila.
Mikäli mahdollista, voit halutessasi kysyä äidiltäsi, milloin hänen kuukautisensa alkoivat. Se voi nimittäin antaa hieman suuntaa siitä, missä iässä sinun kuukautisesi saattavat alkaa. Hänen tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa voi olla mahdollista jutella myös muista kuukautisiin ja murrosikään liittyvistä, mieltäsi askarruttavista asioista. Lisäksi voit lukea kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautisista voi mennä juttelemaan myös kouluterveydenhoitajalle. Hänen vastaanotolleen voi mennä myös silloin, jos sinulla herää mitä tahansa muuta huolta tai kysyttävää murrosiän kehitykseesi liittyen.
Hei Evina! Kiitos kysymyksestä!
Osalla valkovuoto kestää joitakin kuukausia, ja osalla jopa pari vuotta, ennen menkkojen alkamista. Omilla teoilla ei voi valitettavasti vaikuttaa menkkojen alkamiseen, vaan ne alkavat kullakin juuri silloin kun keho on siihen valmis. Ymmärrän, että toivoisit menkkojen alkavan vasta kisakauden päätyttyä, mutta mikäli menkat alkaisivatkin lähiaikoina, niin tamponin tai kuukupin kanssa uintikin onnistuu. Kuukautissuojien käyttö vaatii aina vähän harjoittelua, mutta käyttöön kyllä tottuu nopeasti. 😊 Älä siis suotta jännitä menkkojen alkamista ❤
Kuukautisia on niiden alettua mahdollista siirtää myös hieman eteenpäin keltarauhashormonivalmisteiden avulla, mutta tällaisesta tarvitsee aina keskustella lääkärin kanssa. Eli kun ja jos asia on joskus ajankohtainen esimerkiksi joidenkin toisten kisojen vuoksi, voi lääkäriltä kysyä asiasta.
Toivottavasti pystyt nauttimaan kisakaudesta etkä liikaa murehdi menkkojen alkamista. Ja mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit myös rohkeasti kysyä kavereilta, miten he ovat yhdistäneet kisakauden ja menkat tai ovatko he miettineet samaa, mikäli menkat eivät ole vielä alkaneet. Meillä kaikilla on lopulta aika samanlaisia pohdintoja ja mietteitä ja usein auttaa, kun jakaa niitä toisten kanssa. Jos aihe on kovasti mielen päälläsi, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten äitisi kanssa.
Ihanaa syksyn jatkoa sinulle sinne!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Kuulostaa täysin normaalilta 🙂 Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Sen määrä ja koostumus myös vaihtelevat kuukautiskierron mukaan hormonien vaikutuksesta. Kuvaamasi tilanne, eli vuodon väheneminen menkkojen alkaessa ja lisääntyminen menkkojen jälkeen, on täysin normaalia 🙂
Vaikka valkovuotoa tulee, et tarvitse sitä varten kuukautis- tai pikkuhousunsuojia, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja pikkareiden vaihtaminen riittää. Joskus voi toki käyttää pikkuhousunsuojaa valkovuodonkin vuoksi, mutta pikkuhousunsuojien jatkuva käyttäminen voi altistaa tulehduksille. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Poikkeava valkovuoto voi haista pahalta, olla kokkareista tai selvästi eri väristä (esim. vihertävää) tai koostumukseltaan erilaista. Tällöin voi olla kyse tulehduksesta, ja kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
Hienoa, että olet seurannut kehosi toimintaa ja kysyt jos ihmetyttää! On helpompi huomata mahdolliset poikkeavuudet, kun tietää miten oma keho toimii 😊
Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Hei!
Halusit tietää, onko mahdollista olla raskaana, vaikka ei olisi harrastanut seksiä. Käytännössä ei. Raskaus voi alkaa, kun siittiö kohtaa kypsän munasolun munasolun irtoamisen eli ovulaation aikana. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnän seurauksena. Periaatteessa raskaus voi alkaa myös, jos siemennestettä päätyy emättimeen esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä raskauden alkaminen tällaisella tavalla on melko epätodennäköistä. Ymmärsin viestistäsi, että et ole harrastanut mitään yhdyntä- tai käsiseksiä? Tällöin ei ole myöskään mahdollista, että olisit raskaana.
Kuukautiskierto voi häiriintyä melko herkästi ja menkkojen viivästyminen voi johtua esimerkiksi stressistä tai sairastelusta. Vatsan turvotus puolestaan voi liittyä hormoneihin, ja useimmiten turvotusta esiintyykin naisilla kuukautiskierron loppupuolella eli ennen kuukautisten alkamista. Kerroit kuitenkin, että vatsan turvotus on jatkunut kohdallasi jo yli kuukauden. Vatsan turvotus ja kipu voi johtua monestakin eri asiasta, kuten vaikkapa stressistä, itselle sopimattomasta ruokavaliosta, tai liiallisesta paikallaanolosta. Valitettavasti voin sitä vain arvailla. Mainitsit vatsan turvotuksen voimistuvan etenkin iltaa kohden, ja tämä onkin yleensä turvotukselle ominaista.
On hyvä seurata muutoksia omassa kehossa ja kuukautiskierrossa, mutta uskon että voit odottaa seuraavia menkkoja huoletta. Pidempään jatkuneen vatsan turvotuksen ja -kivun osalta kannustaisin sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi opiskeluterveydenhuoltoon. Tällaisten huolten ja vaivojen kanssa ei pidä jäädä yksin!
Mikäli joku muu asia seksiin tai seksuaaliterveyteen liittyen mietityttää, voit laittaa uuden kysymyksen meille Fressikseen tai Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Ihanaa syksyä sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi. Hienosti tämän tiesitkin 😊 Myös kuukautisten alkamisikä on yksilöllinen, ja vaihtelee 10 ja 16 ikävuoden välillä. Kaikki on siis hyvin ja tilanteesi on täysin normaali! Kuukautisesi tulevat varmasti, viimeistään muutaman vuoden sisään 🙂 Jos haluat, voit jutella kuukautisiin ja murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Odotellessasi voit myös tutustua Fressiksen artikkeleihin menkoista tai lukea vastauksia muiden nuorten laittamiin menkka-aiheisiin kysymyksiin.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Hei “Minä vain”,
Kiitos kysymyksestä! Mainitsit, että valkovuotoa on erittynyt jo noin vuoden ajan. Valkovuoto kosteuttaa ja suojaa emätintä ja sen alkaminen edeltää kuukautisia – osalla sen tulo kestää kuukausia, osalla jopa muutaman vuoden ennen kuukautisten alkua. Mainitsemasi vuoden kestänyt valkovuoto ilman kuukautisten alkua kuulostaa siis täysin normaalilta.
Menkat alkavat kullakin yksilölliseen tahtiin, eikä niiden alkamiseen voi itse vaikuttaa. Tiedetään, että esimerkiksi perimä vaikuttaa vahvasti kuukautisten alkamisajankohtaan ja voikin olla, että tämän takia kuukautiset eivät ole sinulla vielä alkaneet. Oletko jutellut äitisi kanssa hänen kuukautistensa alkamisajankohdasta? Tämä voi antaa jotakin suuntaa myös sinun kuukautisten alkamiselle, mutta toisaalta kuten sanottua, on jokaisella tähän oma yksilöllinen tahtinsa.
Ikäsi puolesta sinulla ei ole myöskään syytä olla huolissasi menkkojen alkamisesta, sillä kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 ikävuoden välissä. Ymmärrän kuitenkin, että niiden odottaminen voi tuntua pitkältä, etenkin jos muilla ikätovereilla kuukautiset ovat jo alkaneet. Uskoisin kuitenkin, että paras tapa odotella kuukautisia on nauttia arjesta sellaisena kuin se nyt on, ja muistaa syödä, liikkua, nukkua ja tehdä itselle mieluisia asioita. Nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi ❤ Kuukautisten kanssa ehtii kyllä elää myöhemmin ihan riittämiin. Odotellessasi voit toki lukea lisää kuukautisista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Fressiksen 12 kysymystä ja vastausta menkoista –artikkelin täältä.
Mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit keskustella kuukautisista myös vaikkapa äitisi kanssa. Tai jos sinulla on esimerkiksi hyviä ystäviä tai vaikkapa isosisko, joilla kuukautiset ovat jo alkaneet, he varmasti mielellään juttelevat aiheesta kanssasi, koska ovat olleet samassa tilanteessa itsekin. 😊
Mainitset kysymyksessäsi vielä vatsakivun – jos tämä on ollut jatkuvaa ja toistuvaa, on vatsakivun syy tärkeä selvittää. Suosittelenkin, että olet vatsakivusta vielä yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit jutella myös kuukautisiin liittyvistä asioista.
Malttia menkkojen odotteluun ja tsemppiä sinne syysarkeen!
Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä menkkoihin liittyvistä pohdinnoistasi! 😊
Viestistäsi käy ilmi, että valkovuodon tuleminen on kohdallasi alkanut. Se on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti asiaa ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin: joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Se, milloin äidilläsi alkoi kuukautiset, voi antaa jotain suuntaviivoja sille, koska sinun menkkasi alkavat, vaikka tämäkään ei suoraan auta asian arvioimisessa. Oletko jutellut menkoista vielä äitisi kanssa?
Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet.
Menkkojen odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta joka tapauksessa voit olla varma, että ne sieltä vielä alkavat. 😊 Murrosiän kehityksesi vaikuttaa etenevän kuten kuuluukin, mutta toki jos tämä aihe tai jokin muu murrosiän muutoksiin liittyvä mietityttää sinua, suosittelen hakeutumaan vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusille. Hän pystyy paremmin arvioimaan missä vaiheessa kasvusi ja kehityksesi on.
Menkkoja odotellessasi voi tutustu Fressiksen artikkeleihin kuukautisiin liittyen, tai lueskella vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin menkoista Fressiksessä.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Ikävä kuulla, että tilanne saa sinut nolostuneeksi. Tilanteesi ei ole kuitenkaan ollenkaan outo eikä sen tarvitsisi nolostuttaa, sillä kuukautisten alkaminen on täysin yksilöllinen asia, joka tapahtuu kullakin oman kehon aikataulun mukaan 😊 Ymmärrän, että voi tuntua hankalalta, jos tuntuu että ympärillä tosi monella menkat ovat jo alkaneet, mutta vakuutan sinulle, että on paljon muitakin ikäisiäsi, joilla näin ei ole vielä käynyt.
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 ikävuoden välillä, eikä niitä voi valitettavasti aloittaa kotikonstein. Voit siis vain odottaa, ja pitää huolta siitä, että liikut ja syöt monipuolisesti ja riittävästi ja huolehdit myös riittävästä unesta ja levosta. Kaikki nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi.
Älä siis huoli, kyllä menkkasi vielä alkavat! ❤ Voit odotellessasi lukea Fressiksen kuukautisaiheisia sisältöjä ja tutustua muiden nuorten laittamiin kysymyksiin kuukautisista ja niiden vastauksiin Fressiksessä.
Tsemppiä odotteluun!
Hei Hekna! Et ole pohdintojesi kanssa yksin – montaa ikäistäsi mietityttää kuukautisten alkaminen.
Kuvailemasi vuoto kuulostaa valkovuodolta. Valkovuoto voi olla kirkasta, maitomaista, kellertävää tai harmahtavaa, ja usein sen tunnistaa siitä, että alushousuissa näkyy jonkinlainen vaalea tai kuivunut jälki.
Valkovuodon erittyminen alkaa usein ennen kuukautisten alkamista. Osalla valkovuotoa tulee kuukausia, toisilla jopa vuosia, ennen kuin kuukautiset lopulta alkavat. Kuukautisten tarkkaa alkamisajankohtaa on valitettavasti mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10 – 16-ikävuoden tienoilla.
Mainitsit, että et kehtaa jutella äidillesi kuukautisiin liittyvistä asioista. On ymmärrettävää, että näin henkilökohtaisen asian esille ottaminen jännittää. Kannustaisin sinua silti selättämään jännityksen ja ottamaan asian esille. Äitisi on käynyt samat pohdinnat läpi nuoruudessaan, ja hän varmasti ymmärtää ja osaa neuvoa sinua asioissa, jotka askarruttavat. 😊Voit toisaalta käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se tuntuu helpommalta. Kouluterveydenhoitajat auttavat kaikessa seksuaaliterveyteen ja kuukautisiin liittyvässä.
Kuukautisia odotellessasi voit käydä tsekkaamassa 12 faktaa kuukautisista täältä. Kun kuukautisista tietää enemmän, ei niiden alkaminenkaan jännitä enää yhtä paljon. Voit myös käydä lukemassa erilaisista kuukautissuojista, jotta kuukautisten alkaessa olet kartalla eri vaihtoehdoista. Kuukautissuojia, kuten siteitä tai tamponeja voit saada tarvittaessa myös kouluterveydenhoitajalta.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään, voit laittaa meille Fressikseen uuden kysymyksen tai olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Aurinkoisia alkusyksyn päiviä sinulle!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Usein valkovuodon tunnistaa siitä, että pikkuhousuissa on jotain vaaleaa tai kuivunutta jälkeä. Valkovuoto voi olla väriltään kirkasta, maitomaista, kellertävää tai harmahtavaa eritettä. Koostumukseltaan se voi olla hyvin vetistä tai limaisempaa, ja joskus sen tulemisen pikkareihin saattaa myös tuntea.
Valkovuoto on hajutonta tai miedon hajuista. Jos vuoto haisee selkeästi pahalle/kalamaiselle tai on kokkareista, kyse voi olla tulehduksesta, ja silloin on hyvä kertoa asiasta esimerkiksi omalle huoltajalle tai kouluterveydenhoitajalle, jotta tulehdus voidaan hoitaa. Kun kuukautiset ovat alkaneet ja ne tulevat säännöllisesti, valkovuodon koostumus muuttuu kuukauden aikana kierron eri vaiheen mukaan. Muutos voi näkyä valkovuodon värissä ja koostumuksessa. Valkovuodolla on tärkeä tehtävä suojata ja puhdistaa emätintä. Voit lukea siitä lisää tästä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.
Vaikka valkovuodolla ja kuukautisilla on eri tehtävät kehossa, voisi sanoa, että kuukautisten alkamiseen liittyy lisääntynyt valkovuodon eritys. Valkovuoto alkaa erittyä joitakin kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin kuukautiset alkavat. Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet. Veristä kuukautisvuotoa voi tulla sen verran, että tarvitsee jo jonkinlaista kuukautissuojaa. Alkuun esimerkiksi kuukautissiteet voivat olla hyvä vaihtoehto, jotta vuotoa on helpompi seurata. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa tamponit ja kuukautiskupit.
Nännit voivat olla vetäytyneet sisäänpäin vielä tässä vaiheessa murrosiän kehitystä. Kun rinta alkaa kasvamaan ja kehittymään, nännien ja rintojen muoto vielä muuttuu. Joillakin naisilla nännit voivat toki myös jäädä vetäytyneeseen tilaan, mutta sekin on asia, josta ei kannata olla huolissaan. Jos tilanne on edelleen sama muutaman vuoden kuluttua, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi vanhempien kanssa, kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luona, jos se itseä jollain tavalla mietityttää. Uskon että voit kuitenkin hyvin olla rauhassa tämän asian suhteen ja antaa kehollesi aikaa kehittyä rauhassa omaan hyvään, yksilölliseen tahtiinsa. 😊
Jos sinua mietityttää vielä jokin asia murrosiän kehitykseen liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen tai ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Ihanaa alkavaa syksyä sinulle!