Nikotiinituotteet

Nikotiinituotteet aiheuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä erilaisia seurauksia ja sairauksia. Ne voivat saada suurella todennäköisyydellä käyttäjänsä riippuvaiseksi. Lisäksi ne ovat vahingollista myös muille ihmisille, kuin itse niitä käyttävälle. Parasta on olla edes aloittamatta nikotiinin käyttöä, mutta jos on aloittanut, on sitä parempi, mitä nopeammin lopettaa. Lopettaminen kannattaa aina huolimatta siitä miten pitkään on käyttänyt.

Näillä sivuilla saat tietoa tupakasta, nuuskasta ja sähkösavukkeesta eli vapesta, niiden terveyshaitoista sekä saat apua ja vinkkejä nikotiinituotteiden lopettamiseen.

Ruoka

Ruoasta saamme energiaa arkeen ja sillä juhlistamme elämän tärkeitä hetkiä. Ruoka on osa identiteettiämme eli sitä, kuka minä olen ja mikä minulle on tärkeää. Päivittäisessä elämässä teemme jatkuvasti valintoja ruoan suhteen ja nämä valinnat vaikuttavat hyvinvointiimme ja kehon toimintaan.

Näiltä sivuilta löydät tietoa siitä, millainen ruoka on hyväksi terveydelle ja millaisilla valinnoilla voit vaikuttaa hyvinvointiisi.

Liike

Pienet liikkumisteot päivittäin tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Jokaisella on oma tapansa liikkua ja kaikki liike on hyväksi keholle ja mielelle. Säännöllinen liikkuminen tukee mielenterveyttä ja pienentää useiden sairauksien riskiä.

Rytmi

Säännöllinen arkirytmi ja sen myötä samanlaisena toistuvat rutiinit tekevät arjesta sujuvaa. Arkeen on hyvä sisältyä sopivassa suhteessa opiskelua/työtä, lepoa sekä vapaa-aikaa kavereiden ja harrastusten parissa.

Jokaiseen päivään on hyvä mahtua jotain itselle mielekästä tekemistä, joka auttaa voimaan hyvin arjessa. Jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää on myös huolehtia säännöllisestä ja monipuolisesta syömisestä sekä riittävästä liikkumisesta.

Älylaitteet ja some ovat myös kiinteä osa arkeamme. Oman hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin hyvä pitää välillä taukoa niiden käytöstä.

Tästä osiosta löydät tietoa arkirytmistä, unesta sekä älylaitteista ja somesta, ja niiden yhteydestä hyvinvointiin.

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja -rooli sekä lisääntyminen.

Seksi, puolestaan on toimintaa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan. Seksillä pyritään kiihottumiseen, hyvään oloon ja nautintoon. Siihen tarvitaan aina oma ja toisen halu ja suostumus.

Seksuaalisuus ja seksi liittyvät terveyteen. Seksuaaliterveys on osa kokonaisterveyttä ja siihen liittyy tärkeänä osana muun muassa seksitautien ehkäisy, niiden tutkiminen ja hoito.

Tässä osiossa kerrotaan tarkemmin seksistä, seksitaudeista sekä niiden ehkäisystä.

Aurinko

Aurinko hellii ja virkistää. Auringosta kannattaa nauttia kohtuudella ja suojata iho palamiselta. Näiltä sivuilta löydät tietoa auringon hyödyistä ja haitoista, UV-säteilystä, ihotyypeistä ja hyvistä tavoista suojautua auringolta.

Alkoholi

Alkoholilla tarkoitetaan yleisimmin etanolia, joka on vesiliukoinen kemiallinen yhdiste. Alkoholia syntyy käymisprosessin tuloksena. Alkoholijuomat jaetaan mietoihin ja väkeviin. Mietoja alkoholijuomia ovat esimerkiksi oluet, siiderit ja lonkerot. Vahvoja alkoholijuomia ovat esimerkiksi vodkat, viskit ja rommit.

Mieli

Mielenterveys ja mielen hyvinvointi ovat tärkeitä lähtökohtia kokonaishyvinvoinnille. Kun mieli voi hyvin, on helpompaa tehdä oman terveyden ja jaksamisen kannalta hyviä valintoja omassa arjessa. Toisaalta myös terveelliset elintavat ja säännöllinen arkirytmi edistävät paitsi terveyttä ylipäätään, myös mielen hyvinvointia. Erilaiset elämänvaiheet ja kokemukset voivat haastaa mielenterveyttä. Mielen hyvinvointia voi ja kannattaa itse vahvistaa, ja opetella myös tunnistamaan millaisissa tilanteissa kannattaa hakea apua.

Tässä tietopankissa kerromme mielenterveydestä, sen vahvistamisen keinoista ja kriisitilanteista sekä annamme vinkkejä avun hakemiseen haastavissa tilanteissa.

Syöpä

Fressis.fi -sivustolla saat tietoa ja kannustusta elintapavalintoihin, jotka lisäävät hyvinvointia, eivätkä lisää riskiä sairastua sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen tai syöpään.

Syöpä on aihe, joka kiinnostaa monia nuoria. Fressiksen Kysy asiantuntijalta palstalla vastataan nuorilta myös syöpään liittyviin aiheisiin, esimerkiksi miten syöpä syntyy, millaisia syöpiä voi olla, millaisia oireita niistä voi tulla ja miten niitä hoidetaan. Kokosimme tähän Syöpä-tietopankkiin useiten kysytyimmistä kysymyksistä perustietoa syövästä.