Faktaruutu

  • Kasviksiin kuuluvat vihannekset, marjat, juurekset, hedelmät, palkokasvit ja sienet
  • Kasviksissa on paljon tärkeitä ravintoaineita ja ne sisältävät myös ainesosia, jotka suojaavat syövältä
  • Suositusten mukaan kasviksia tulee syödä noin puoli kiloa, eli 5-6 nyrkin kokoista annosta päivässä. Kasviksia kannattaa syödä jokaisella aterialla.

Saisiko olla jäisiä mustikoita smoothieen survottuna, tomaattia ja avokadoa tortillan välissä, kypsiä punajuurilohkoja kalan kaverina, pari kuivattua, makeaa aprikoosia sellaisenaan tai tuore omena suoraan puusta napattuna? Kasvikset raikastavat, tuovat väriä, tuoksua ja makua ateriaan, toimivat herkullisina take away –eväinä ja samalla antavat kehollemme tärkeitä ravintoaineita (vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja kuituja). Kasvikset sisältävät myös ainesosia, jotka suojaavat erilaisilta syöviltä. Käyttämällä monipuolisesti eri kasviksia päivittäin varmistat helposti, että ruuasta saamasi energiamäärä pysyy kohtuullisena, sillä kasvikset sisältävät yleensä hyvin vähän energiaa.

Kuinka paljon kasviksia päivän aikana?

Kasviksiin kuuluvat vihannekset, marjat, juurekset, hedelmät ja sienet. Myös palkokasvit (herneet, linssit, pavut) lasketaan tähän joukkoon mukaan. Kasvisten herkuttelusuositus on vähintään 500g eli 5–6 kasvisannosta päivässä ja suosituksen saa rohkeasti ylittääkin. Yksi kasvisannos on yksi oma kourallinen (esim. yksi hedelmä, 1 dl marjoja 1,5 dl salaattia tai raastetta). Terveyden kannalta parhaan yhdistelmän saat, kun nautit osan kasviksista tuoreina ja osan kypsennettyinä.

Kasviksia kannattaa nauttia joka aterialla, niin päivän suositus on helposti saavutettu. Jos vasta harkitset kasvisten käyttöä niin tuumasta toimeen vaikka yhdestä ateriasta alkaen. Kokeile, mikä maistuu sinulle parhaiten? Missä kohtaa päivää kasvisten lisääminen olisi helpoin toteuttaa? Tyyli on vapaa.

Terveyskylän omahoito-ohjelman avulla voit arvioida, syötkö terveytesi kannalta sopivasti.

Lue myös nämä