Faktaruutu
- Kun ruokavalion pohja on hyvä eli se sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljatuotteita sekä hyviä pehmeitä rasvoja ja proteiinin lähteitä, ei satunnainen herkuttelu ole pahasta
- Yleispätevä ohje on, että jos 80 % ruokavaliosta on terveellistä ja monipuolista ruokaa, voi loput 20 % käytännössä olla mitä itse haluaa
- Herkuttelun osalta osalle sopii valita yksi herkkupäivä viikosta – osalle taas sopii paremmin pitää useampia pieniä herkkuhetkiä viikossa
- Mitään ruokaa ei kannata kokonaan poistaa ruokavaliosta: ennemmin kannattaa rajoittaa, miten usein ja kuinka paljon sitä syö
Karkeilla, sipseillä, leivonnaisilla ja muilla herkuilla on paikkansa ruokavaliossa, sen sanoo ruokakolmiokin. Mutta mikä niiden paikka on? Miten paljon herkkuja voi syödä ja missä menee raja herkkuriippuvuuden ja normaalin napostelun välillä? Tästä artikkelista löydät tietoa siitä, miten paljon herkkuja on ok syödä ja miksi. Lisäksi lopusta löytyy muutama reseptivinkki helppoihin kotitekoisiin herkkuihin – nappaa parhaimmat talteen!
Terveellisen ruokavalion pohja on kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, täysjyväviljatuotteissa sekä hyvissä pehmeän rasvan ja proteiinin lähteissä. Yleispätevä ohjenuora on, että kun ruokavaliosta 80 % on hyvää ja terveellistä ruokaa, niin loppu 20 % voi olla melkein mitä vain. Herkkujen määrän miettimisessä keskeistä on, että nälkä tyydytetään ruoalla. Jos paljon energiaa sisältäviä naposteltavia syö nälkäänsä, elimistön toiminnalle välttämättömät ravintoaineet, kuten lihasten rakennuspalikaksi tarvittavat proteiinit tai suoliston toimintaa edistävät kuidut jäävät saamatta. Samalla energiaa tulee suuria määriä, mikä voi vaikuttaa myös painoon ei-toivotusti. Kurniva vatsa kannattaa siis ensisijaisesti hiljentää ruokakolmion alarivien tuotteilla ja jättää sattumat jälkiruoalle.
Suolaiset ja makeat naposteltavat sekä pikaruoat sisältävät vaihtelevasti rasvaa, sokeria, ja suolaa ja valkoista viljaa tai prosessoitua lihaa, eivätkä siksi kuulu suurissa määrin käytettynä terveelliseen ruokavalioon. Herkut ovat kuitenkin keskeinen osa ruokakulttuuriimme: juhlissa tarjotaan kakkua, leffan kanssa maistuu popcorn ja kesällä jäätelö – ja oli sitten joulu tai pääsiäinen, niin suklaata on varmasti taatusti. Ravitsemussuosituksissa herkkuja kutsutaan sattumiksi, mikä kuvaa hyvin niiden käyttötiheyttä. Herkkuja sopii syödä, mutta satunnaisesti, jotta ne eivät vie tilaa ruokavaliossa terveyden kannalta tärkeiltä ravintoaineilta.
Joka päivä vähän vai kerran viikossa vähän enemmän?
Lauantainen karkkipäivä tai niin kutsuttu ”cheat day” ovat varmasti monille tuttuja juttuja. Joillekin viikoittainen herkkuhetki voi toimia oikein hyvin ja napostelu jää yhteen päivään viikossa. Toisille taas parempi vaihtoehto on sisällyttää viikkoon useampi herkkuhetki. Jos on asettanut itselleen rajoituksen, että vain yhtenä päivänä viikossa saa syödä jotain epäterveellistä, voi herkuttelu, koko viikon odotetuimpana hetkenä, riistäytyä käsistä ja makeisten määrä kasvaa megapussiksi. Sen sijaan useampi herkkuhetki viikossa tyydyttää herkkuhimon ja pienemmät annoskoot riittävät.
Salliva ja joustava ajattelutapa auttaa herkuttelun hallinnassa: mitään ruokaa ei kannata kieltää itseltään täysin, tai ajatella esimerkiksi palkkiona liikuntasuorituksesta. Herkuttelussa tärkeää on kiinnittää huomiota määrään, etenkin, jos huomaa, että painossa alkaa tapahtua muutoksia. Kohtuullisina määrinä edes päivittäisellä suklaapalalla ei ole terveydelle kokonaisuutena haittaa, kunhan annos jää vain yhteen palaan. Sokeria sisältävien makeisten tai happamien juomien käyttö lisää myös hampaiden reikiintymistä ja kiilteen eroosiota.
Alkoholi sisältyy ruokakolmion sattumaosioon, eikä sitä tule edes aikuisten juoda päivittäin. Nuorten kohdalla alkoholin haitat korostuvat vielä suuremmassa määrin, ja yhä useampi nuori valitseekin holittomat viikonloput. Sivuiltamme löytyy lisätietoa siitä, miten alkoholi vaikuttaa terveyteen.
Herkuttelun viikkokalenteri
Nappaa parhaat reseptivinkit talteen tästä:
- Pikaruokaa hyvällä maulla – vinkit paremman burgeriaterian valmistukseen kukkarolle ystävällisellä tavalla.
- 3 x helppo makupala – Nuorten kokkien Suomen mestarin Emmiina Lehtosen snacksit valmistuvat helposti itse tehden.