Faktasivu

Tietoa seksistä ja seksitautien ehkäisystä

Tiedä ainakin nämä

  • Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista.
  • Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta.
  • Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa raskauden lisäksi myös seksitaudeilta.
  • Myös suuseksin aikana tulee käyttää suojaa: joko kondomia tai suuseksisuojaa.
  • HPV-infektiot eli papilloomavirusinfektiot ovat todella yleisiä ja usein vaarattomia. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsekseen.
  • Osa papilloomavirustyypeistä voi kuitenkin aiheuttaa syöpää, joista yleisin on kohdunkaulansyöpä.
  • Rokotteella voidaan ehkäistä HPV:n aiheuttamia syöpiä. 10–12-vuotiaat saavat rokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa, mutta rokotteen voi saada ilmaiseksi vielä myös peruskoulun 7.-9. luokalla, tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana sekä toisen asteen oppilaitoksessa.
  • Seksin tulee olla aina vapaaehtoista ja siihen tulee olla kaikkien osapuolten suostumus.
  • Seksin pitää aina tuntua turvalliselta ja hyvältä. Jos jokin asia epäilyttää tai tuntuu pahalta, siihen ei pidä suostua.
  • Seksiä voi tehdä tai ”harrastaa” monin eri keinoin joko yksin tai jonkun toisen henkilön kanssa. Yleensä seksillä viitataan penis-emätinyhdyntään, mutta seksiä on myös suuseksi, anaaliseksi ja itsetyydytys. Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla.

    Se, milloin seksiin on valmis, on hyvin yksilöllinen juttu. On hyvä odottaa ja varmistaa, että itselle tulee tunne siitä, että varmasti haluaa ja on valmis seksiin. Seksin aloittaminen ja ”eka kerta” toisen henkilön kanssa on usein jännittävä asia. Siksi seksiin on tärkeää valmistautua, jotta tilanne olisi mahdollisimman mukava ja turvallinen molemmille osapuolille. Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivuille on koottu kattavasti tietoa siitä, mitä kaikkea olisi hyvä tietää ennen ekaa kertaa. Tutustu myös Fressiksen artikkeliin ekasta kerrasta.

    Seksin pitää olla aina vapaaehtoista, eikä painostaminen tai pakottaminen seksuaalisiin tekoihin ole sallittua. Seksiin pitää siis aina olla suostumus. Seksikumppanin kanssa on tärkeää jo ennalta jutella ja sopia siitä, millaiset asiat tuntuvat teistä molemmista hyviltä ja sopivilta tehdä. Keskustelu on tärkeää myös seksin aikana ja sen jälkeen. Jo ennen seksin harrastamista tulee myös huolehtia yhdessä seksitautien ja raskauden ehkäisystä.

    Seksin pitää tuntua turvalliselta, hyvältä ja tuottaa nautintoa. Jos se ei sitä jostain syystä ole, ja jokin asia seksissä pelottaa, epäilyttää tai tuntuu pahalta, täytyy seksi lopettaa. Seksiin osallistuvien osapuolten on tärkeää tuntea omat rajansa ja pystyä sanomaan ei, vaikka seksiin olisi jo ryhdytty. Lopettaa voi missä seksin vaiheessa tahansa.

    Mitä on itsetyydytys?

    Itsetyydytys on seksuaalisen mielihyvän ja hyvän olon tuottamista itselle hellien ja hyväillen.  Itsetyydytyksen avulla voi tutustua rauhassa omaan sukuelimeen ja nautintoon ja kokeilla miltä kosketus tai hyväily eri puolilla kehoa tuntuu.

    Itsetyydytyksessä voi käyttää fantasiointia ja mielikuvitusta. Omaa kehoa voi kosketella herkistä alueista hellästi tai kovemmin, mikä vaan itsestä tuntuu sopivalta.

    Jokainen päättää itse, haluaako hyväillä itseään vai ei, kuinka usein ja millä tavalla. Itsetyydytykseen ei liity terveysriskejä ja se on todellista turvaseksiä, koska siihen ei liity myöskään seksitautien tarttumisen eikä raskauden alkamisen riskejä.

    Mitä on hyväilyseksi?

    Hyväilyseksin tarkoituksena on läheisyyden, kiihottumisen ja nautinnon kokeminen, sekä omaan ja kumppanin kehoon tutustuminen. Hyväilyseksissä kumppania voi kosketella esimerkiksi kehon herkiltä alueilta, joita ovat mm. niska, huulet, rinnat, peppu, sukuelinten alue ja reidet. Hyväilyä voi kokeilla käsin hieromalla, silittämällä, painamalla tai hellästi puristamalla.

    Hyväilyseksiin voi kuulua myös suuseksi, eli sukuelinten tai peräaukon hyväily suulla. Hyväilyseksi on turvallista, kun suuseksissä käytetään suojaa, eli peniksen päällä kondomia ja emättimen ja peräaukon suojana joko halkaistua kondomia tai apteekista ostettavaa suuseksisuojaa.

    Mitä on yhdyntäseksi?

    Yhdyntä on yksi seksin tapa, jossa esimerkiksi miehen penis tai seksiväline työnnetään emättimeen tai peräaukkoon. Yhdyntää edeltää yleensä esileikki tai hyväilyseksi, joka kiihottaa ja valmistaa molempia yhdyntäseksiin. Hyväilyseksi on varsinainen osa seksiä, ja sille kannattaa antaa aikaa ja tunnetta. Yhdyntäseksiin eteneminen ei ole seksin perimmäinen tavoite, mutta joskus seksi saattaa edetä yhdyntään. Lue lisää yhdynnästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

    Lue seksistä ja seksuaalisuudesta lisää Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

  • Ehkäisystä huolehtiminen on erittäin tärkeää seksissä. Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Sopivin ehkäisytapa voi vaihdella yksilöllisesti elämäntilanteen mukaan. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä seksitaudeilta että raskaudelta. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla, kuten minipillereillä ja e-pillereillä ehkäistään raskauden alkamista, mutta ne eivät puolestaan suojaa seksitaudeilta. Keskeytetty yhdyntä tai niin sanotusti ”varmoihin päiviin” luottaminen eivät ole oikeita ehkäisymenetelmiä.

    Seksi on mukavampaa, kun ei tarvitse stressata ja miettiä mahdollisia ei-toivottuja jälkiseuraamuksia. Jos vakituista seksikumppania ei ole, on erityisen tärkeää muistaa huolehtia seksitaudeilta suojautumisesta jokaisella seksikerralla. Ehkäisystä huolehtiminen on jokaisen seksiin osallistuvan osapuolen vastuulla. Ei kannata siis odottaa toisen osapuolen hoitavan sen. Ottamalla itse vastuun omasta ehkäisystä huolehtii samalla myös omasta terveydestään ja omasta hedelmällisyydestään.

    Kondomi

    Kondomilla tarkoitetaan siittimen eli peniksen päälle laitettavaa suojaa. Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta! Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi, ja kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen ihmisen kanssa.

    Kondomia täytyy opetella käyttämään oikein. Joskus sen kanssa voi tulla ongelmia: kondomi voi esimerkiksi rikkoutua tai lähteä pois paikoiltaan kesken yhdynnän. Tällöin täytyisi muistaa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Tytön ja pojan välisessä seksissä on tällöin myös raskauden alkamisen mahdollisuus, jos muuta ehkäisyä kondomin lisäksi ei ole ollut.

    Uuden kumppanin kanssa itse asiassa varmin ehkäisymenetelmä onkin tuplaehkäisy eli sekä kondomin että hormonaalisen ehkäisyn käyttäminen. Kun yhdynnät ovat kumppanin kanssa säännöllisiä ja kondomin käytön lopettamista harkitaan, on aina hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Kannattaa myös muistaa, että seksitauti voi tarttua myös suuseksin välityksellä ja kondomia voi käyttää myös suuseksin aikana.

    Suuseksisuoja

    Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

    Yleinen harhaluulo on, että seksitaudit voivat tarttua vain yhdynnässä, eikä suuseksissä välttämättä sen vuoksi suojauduta. Seksitautien tarttumisen ehkäisemiseksi myös suuseksissä tulisi käyttää suojaa: Kun suuseksiä annetaan penikselle, kondomi rullataan sen päälle tavalliseen tapaan. Annettaessa suuseksiä vulvalle tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia. Suuseksisuojat ovat kondomien tavoin kertakäyttöisiä. Käytön jälkeen ne tulee heittää sekajäteroskikseen.

    Aina kaupasta ostettavaa suuseksisuojaa ei ole saatavilla, kun sille olisi tarvetta. Onneksi suuseksisuojan saa askarreltua myös kondomista! Näin teet kondomista suuseksisuojan:

    1. Avaa kondomipakkaus. Älä rullaa kondomia vielä auki.
    2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
    3. Leikkaa kondomi yhdeltä sivulta halki.
    4. Rullaa leikattu kondomi auki suorakaiteen muotoiseksi liinaksi.
    5. Levitä näin tehty suuseksisuoja hyväiltävän alueen (vulvan tai peräaukon) päälle.

    Lue lisää suuseksisuojasta Fressiksen artikkelista: Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään? – Fressis

    Lue lisää ehkäisystä ja muista ehkäisymenetelmistä Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta ja Ehkäisynetistä.

  • HPV tarkoittaa ihmisen papilloomavirusta (Human Papilloma Virus). Sen aiheuttama infektio aiheuttaa muutoksia iholle ja limakalvoille.

    Erilaisia papilloomavirustyyppejä on lähes 200 ja niistä suurin osa on vaarattomia. Jotkut tällaiset vaarattomat HPV-tyypit aiheuttavat esimerkiksi syyliä jalkapohjien ja käsien iholle.

    Jotkut HPV-tyypit aiheuttavat iho- ja limakalvomuutoksia sukuelinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueelle. Näistä HPV-tyypeistä osa aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä ja osa taas muunlaisia solumuutoksia, joista suurin osa on vaarattomia.

    Tietyt HPV-tyypit ovat niin sanottuja suuren riskin HPV-tyyppejä. Näiden aiheuttamilla infektioilla on suurempi riski edetä solumuutosten ja esiasteiden kautta syöväksi vuosien kuluessa. Syövät eivät ole nuorten sairauksia, mutta niitä voi ennaltaehkäistä nuorena! Helpoin keino ehkäistä suuren riskin HPV-tyypin tartuntaa on ottaa rokote ennen seksielämän aloittamista, ja käyttämällä seksissä kondomia tai suuseksisuojaa.

    On hyvä pitää mielessä, että HPV-infektiot ovat hyvin yleisiä ja infektiot paranevat yleensä itsekseen. Se ei kuitenkaan poista HPV-tartunnalta suojautumisen tärkeyttä!

    Miten HPV tarttuu?

    HPV-infektio tarttuu ihmisestä toiseen limakalvo- ja ihokontaktin kautta. Yleisimmin tartunta tapahtuu suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä tai suojaamattomien seksivälineiden tai käsien välityksellä seksissä. HPV-infektio onkin maailman yleisin seksissä tarttuva infektio ja tartunnan saamista jossain vaiheessa elämänsä aikana on aika vaikea välttää. Jopa 4/5 ihmisestä saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä.

    Tartuntaa on myös oikeastaan mahdotonta jäljittää, sillä infektio on yleensä oireeton tai oireet voivat puhjeta vasta useiden kuukausien tai vuosien jälkeen. Myös oireeton henkilö voi tartuttaa toisen ihmisen. Käyttämällä kondomia tartunnalta voi välttyä, vaikka kondomikaan ei täysin suojaa tartunnalta. HPV voi nimittäin tarttua myös ihoalueilta, joita kondomi ei täysin peitä.

    Mitkä ovat HPV:n oireet?

    HPV-infektiot ovat yleensä oireettomia. Oireettomuuden vuoksi ihminen ei yleensä tiedä saaneensa HPV-infektiota. Kondyloomat eli visvasyylät ovat HPV:n aiheuttamia näkyviä syylämäisiä muutoksia sukuelinten ja peräaukon alueella. Yleensä nekin havaitaan sattumalta, koska nekään eivät välttämättä aiheuta oireita.

    Solumuutoksia taas ei edes voi nähdä paljaalla silmällä, vaan niitä tutkitaan naisilta seulontatutkimuksilla 25–30-vuotiaasta lähtien. HPV-infektion oireena voi hyvin harvoin olla kutinaa, kirvelyä, haavaumia tai jopa verivirtsaisuutta, jos kondyloomat sijaitsevat virtsaputken suulla.

    Mitä sairauksia HPV voi aiheuttaa?

    Tietyt HPV-tyypit aiheuttavat kondyloomia ja tiettyjä ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka voivat hyvin pitkän ajan (vuosien) kuluessa kehittyä syöväksi. Nuorilla syöpä on hyvin harvinainen sairaus.

    Syövän kehittymiseen voi mennä noin kymmenen vuotta. Syöpää voi olla sukuelinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueilla. Nämä syövät ovat aikuisilla lisääntyneet, sillä seksin tekemisen tavat ovat moninaisia (esim. suuseksi, käsiseksi, anaaliseksi ja seksivälineiden käyttö seksissä), eikä kaikissa tilanteissa ole suojauduttu tai suojautuminen on ollut vaikeaa. Kondomi ei esimerkiksi suojaa kaikkia alueita, joihin tartunnan voi saada.

    Yleisin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Sen vuoksi Suomessa toimii kansallinen kohdunkaulan syövän joukkoseulontaohjelma, johon kutsutaan kaikki naiset hyvinvointialueesta riippuen 25–30 ikävuodesta ylöspäin viiden vuoden välein. Sitä ennen ei ole tarvetta mennä papa-kokeeseen.

    Kutsu seulontaan tulee kaikille 25/30–65-vuotiaille naisille kotiin ja siihen kannattaa osallistua!

    Miten HPV-infektion voi parantaa?

    HPV-infektioon ei ole olemassa parantavaa lääkitystä. HPV-infektio kuitenkin paranee yleensä itsestään elimistön oman puolustusjärjestelmän avulla parissa vuodessa.

    Kondyloomia voidaan käsitellä apteekista saatavilla reseptilääkkeillä ja joskus niitä voidaan poistaa myös kirurgisesti, jäädyttämällä tai laserin avulla. Kohdunkaulan syövän esiasteita voidaan myös poistaa toimenpiteessä.

    Huom! Tupakointi voi hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja pitkittää sitä, eli tupakointia kannattaa tästäkin syystä välttää! Myös muut seksitaudit, kuten klamydia voi vaikuttaa HPV:n tarttumiseen ja sen vaikutuksiin. Myös siksi kondomin ja suuseksisuojan käyttö seksissä on tärkeää!

  • Uuden tai vaihtuvan seksikumppanin kanssa tulee käyttää aina kondomia ja suuseksisuojaa! Kondomi ei 100% varmuudella suojaa HPV:lta, koska se voi tarttua myös alueilta, jota kondomi tai suuseksisuoja ei täysin peitä.

    HPV:tä vastaan on myös kehitetty rokote. Suomalaisessa rokoteohjelmassa on käytössä Cervarix-niminen rokote, joka suojaa kahdelta yleisimmältä kohdunkaulan syöpää aiheuttavalta HPV-tyypiltä. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.-6. luokalla olevat oppilaat.

    HPV-rokote on mahdollista saada maksutta myös peruskoulun 7.-9. luokalla, tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana sekä toisen asteen oppilaitoksessa. Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotukset koskevat myös niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät jostain syystä ole koulu- tai opiskeluterveydenhuollon palvelujen piirissä.

    Syövän ennaltaehkäisy on sitä tehokkaampaa, mitä useampi rokotteen saa. Rokotteen arvioidaan estävän neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja sen on todettu estävän 95 % kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Rokotteella voi olla tehoa myös muita HPV:n aiheuttamia syöpiä vastaan. Rokotteen teho on paras, jos sen ottaa ennen kuin on ollut seksiä toisen henkilön kanssa.

    Jos olet saanut rokotteen, niin hyvä – se suojaa sinua papilloomaviruksen aiheuttamalta kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta. Mikäli et ole saanut rokotetta tai asia askarruttaa sinua, ota yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, niin voitte jutella tilanteestasi.

  • Seksitauteja ovat klamydia, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa, HIV, HPV ja kondyloomat.

    Seksitaudit tarttuvat seksissä, jossa ei ole käytetty suojaa, eli kondomia tai suuseksisuojaa. Tauti voi tarttua vain, jos jollain seksiin osallistuvalla on aiemmin ollut seksikontakti jonkun toisen henkilön kanssa, jolta hän on saanut tartunnan. Seksitautia ei voi siis olla, jos ei ole ollut seksiä toisen ihmisen kanssa.

    Seksitaudit tarttuvat seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta. Taudit tarttuvat siis sellaisessa seksissä, joka kohdistuu muun muassa suuhun, peräaukkoon, penikseen ja emättimeen. HIV ja hepatiitit voivat tarttua myös veren välityksellä, esimerkiksi ruiskuhuumeiden kautta.

    Seksitaudit eivät tartu halauksessa, kätellessä, saunassa, wc-pytystä tai muissa tavallisissa elämän ja arjen tilanteissa.

    Seksitaudit voivat aiheuttaa erilaisia yleisoireita (esim. kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia), tulehduksia, vuotoja ja ihomuutoksia tai näppyjä sukuelinten alueella. Näitä voidaan yleensä hoitaa lääkkeillä. Hoitamattomana ja pitkällä aikavälillä taudit voivat vahingoittaa hedelmällisyyttä, joka vaikuttaa biologisten lasten saamiseen. Lisäksi ne voivat lisätä joidenkin, kuten HPV:n aiheuttamien syöpien syntymiseen. Jotkin taudit voivat olla haitallisia raskaudelle ja syntymättömälle lapselle.

    Seksitautitartuntaa ei voi päätellä pelkästään oireiden perusteella, vaan ne todetaan ainoastaan seksitautitesteillä. Seksitautitartuntaa on mahdollista ehkäistä käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Lue Fressiksen vinkit tilanteeseen, jossa mietit miten ja milloin kannattaa hakeutua seksitautitesteihin.

Nuori, mikä mietityttää?

Haluatko kysyä meiltä seksiin liittyvistä asioista kuten kondomin tai suuseksisuojan käytöstä? Jätä meille kysymys niin asiantuntijamme vastaa sinulle kahden viikon kuluessa.

Nuoripari istuu lähekkäin ja pitää toisiaan kädestä